Blog
Hogyan befolyásolják a tölgyfahordók az alkohol ízét
Hogyan befolyásolják a tölgyfahordók az alkohol ízét
Az üvegpalackok feltalálása előtt a legtöbb bort fahordókban tárolták és árusították. És bár manapság különféle tartályok állnak rendelkezésre alkohol tárolására és szállítására, a tölgyfahordók a modern borkészítés szerves részei maradtak. Elmondjuk, hogy milyen típusú hordókat használnak, és hogyan befolyásolják az alkohol öregedését és ízét.
A tölgy három fő előnyt kínál a bor számára:
- Segít íz-összetevők hozzáadásához
- Lehetővé teszi az oxigén lassú bejutását
- Megfelelő környezetet biztosít az erjesztéshez
A sörrel ellentétben a bor nem engedi meg az aromás adalékanyagokat (pl. koriander, narancshéj stb.). A tölgy így elfogadott módja az alkohol ízének befolyásolásának. Ha alkoholhoz adják, a tölgy aromák az alkoholos ízekkel kombinálva sokféle új lehetséges ízt hoznak létre.
A tölgyfa hatása az alkohol ízére
A tölgyfa, attól függően, hogy honnan származik és milyen fajtájú, önmagában is ízesítheti a bort:
- szárított gyümölcsök, mandula, égetett cukor;
- fás, kókuszos jegyek;
- bors, szegfűszeg;
- füstös tónusok;
- Vanília.
A teához hasonlóan a tölgyfa aroma kivonása minden használat során csökken és megváltozik. Azt is észre fogja venni, hogy az érlelési időszakok a borász preferenciáitól és az alkohol típusától függően változnak. A borászok így az új, használaton kívüli hordókat kombinálják a régebbiekkel. Mindezt azért, hogy a megfelelő ízt elérjük, és a bornak egy csavart kapjunk.
Íme néhány példa:
- Pinot Noir – 10 hónapig öreg tölgyfahordókban
- California Chardonnay – 13 hónap új tölgyfahordókban
- Brunello di Montalcino – 24 hónapig nagy használt, 1000+ literes francia és szlavón tölgyfa bottiban
- Gran Reserva Rioja – 24 hónapig 40%-os amerikai és 60%-os francia tölgyből álló hordóban
- Zinfandel – 17 hónapig új hordókban, 20%-os francia, amerikai és magyar tölgyből
Sokkal több a tölgy, mint amilyennek látszik. Fedezze fel kínálatunkból a tölgyfahordók sokféle ízét.
Különböző típusú tölgyfa alkoholgyártáshoz
Az alkohol előállításához használt különböző tölgyfafajták
Az alkoholtermeléshez két elsődleges fajt részesítenek előnyben: Quercus alba vagy amerikai fehér tölgy és Quercus petrea vagy európai fehér tölgy. Mindegyik típus kissé eltérő ízprofilt kínál.
Emellett az éghajlat, amelyben a tölgy nő, szintén befolyásolja az ízét. Például a francia Allier-ből származó Quercus petreában érlelt borok más ízűek lesznek, mint a magyarországi zempléni erdőből származó Quercus petrea-ban érlelt borok.
Különbség az amerikai és az európai (francia) tölgy között
A fő megkülönböztethető fizikai különbség a bortölgyfajok között a sűrűségük. Az európai tölgy általában sűrűbb (közelebbi gyűrűk), amiről azt gondolják, hogy kevesebb laktont és oxigént ad a borhoz, mint az amerikai tölgy.
Általánosságban elmondható, hogy az amerikai tölgy ideális merészebb, strukturáltabb borokhoz (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), amelyek elbírják az amerikai tölgy robusztus ízét és az oxigén behatolását, míg az európai tölgy ideális könnyebb borokhoz (például Pinot Noir vagy Chardonnay), amelyek nagyobb finomságot igényelnek..
A bor érlelésére használt egyéb fafajták
Az emberek szeretnek kísérletezni, ezért a történelem során a bort különböző fafajtákban érlelték változó sikerrel (képzeljük el például a fenyőben érlelt bort!). A következő fafajták is jól használhatók a bor érlelésére:
- gesztenye Castanea sativa – több oxigént biztosít, nem tartalmaz tölgylaktont, valamint megnövekedett guajakol- és vanillintartalommal rendelkezik;
- akác Robinia pseudoacacia – lehetséges, hogy megnövekedett oxigén penetráció és nincs tölgy lakton;
- Ibériai tölgy Quercus pyrenaica – több oxigént és fokozott vanília tónusokat kínál;
- Angol tölgy Quercus robur – hasonló a Quercus petreához.
A tölgyfa bizonyult a legjobbnak, és megnyeri a képzeletbeli versenyt a legjobb borkészítési fáért. Tökéletes ízt ad a bornak. Egy tölgyből csak körülbelül 2 tölgyfahordó készíthető, aminek megtermesztése több évtizedet vesz igénybe. Ezenkívül a fa hordókká történő feldolgozásának folyamata nagy szakértelmet igényel.
Válasszon minőségi tölgyfa hordót kínálatunkból.
Egy tölgyfahordó élete
Egy tölgyfahordó élete
Lefogadunk, hogy soha nem gondoltad, hogy a tölgyfahordók élettartama még megvitatásra is érdemes, de az idők megváltoztak. A hordó élete most egy hosszú és izgalmas kaland. Egy hordó élete első éveit azzal tölti, hogy gazdag ízt és színt adjon a benne érlelődő bornak vagy más alkoholnak. Egyes hordókat csak egyszer használják, annak ellenére, hogy a jól elkészített hordók élettartama több mint 60 év. Ez teret ad a kreativitásnak, és a hordók új felhasználásra találnak.
Az újrahasználat, az újrafeldolgozás, az újrahasznosítás és a korszerűsítés napjainkban szinte végtelen listája van azoknak a dolgoknak, amelyek egy régi hordóból elkészíthetők.
A régi tölgyfahordók és a kalapált fémhordók patinája és varázsa tökéletesen illik napjaink népszerű parasztházi dekorációjához. A tölgyfahordóból készült bútorok is kreatívak. Az emberek foteleket, asztalokat vagy bortartókat készítenek. Mind beltérre, mind kültérre illeszkedik, és tökéletesen kiegészíti a borospincét.
Az egész hordók vagy a hordóelemek, például a rudak, fejek és karikák felhasználhatók kertészkedéshez, bútorgyártáshoz, háztartási cikkek készítéséhez. A képzeletnek nincs határa.
Fedezze fel e-shopunkban a tölgyfahordóból készült bútorokat, és adjon új életet a hordóknak.
A használt hordók, amelyek már nem alkalmasak bornak, továbbra is alkalmasak más italok lepárlására, és világszerte használják, hogy egyedi ízt adjanak a skót, érlelt rumnak és még a tequilának is. És mi lehet jobb módja annak, hogy ízt adjon a kézműves sörnek, mint egy régi hordó?
Nem az alkohol az egyetlen, aminek jót tesz egy régi hordó. Szirupok, teák, méz, lekvárok – ez csak egy rövid lista azokról az élelmiszerekről, amelyek használt boroshordókban tárolva új gazdag ízeket és színeket kaphatnak.
A használt hordók darabjai felhasználhatók hús füstölésére.
Egy hordó életútja a borérlelés után soha nem biztos, de szerencsére manapság a hordók nem a szemétlerakóban töltik a legszebb éveikat.
Használtál már régi tölgyfahordót valami kreatív célra? Értesítsen bennünket.
3 féle tölgyfa hordókészítéshez
3 tipp tölgyfából hordók készítéséhez
A világ legdrágább borai tölgyfahordós érleléssel készülnek. Ez nem vélemény, ez tény. A világ legdrágább borai közül ötvenet valahogy tölgyben érlelik. A tölgy kulcsfontosságú és gyakran figyelmen kívül hagyott összetevő a finom borok világában. A tölgyfahordó típusától, méretétől, korától, szemcséjétől és kivitelétől kezdve minden jelentősen befolyásolja a kész bort. Nézzük meg közelebbről az érleléshez használt három fő tölgyfajtát.
Francia tölgy
Franciaország tölgyesei számos európai tölgyfaj forrása, köztük a borkészítéshez használt fehér tölgy. A francia tölgy (Quercus robur) egész Európában elterjedt. A hordó tölgyhez használt fákat finom szemcsés, egyenletes faanyaguk miatt választják ki. Különösen az Alliers, Vosges és Tronçais jól elkészített hordói érik a legmagasabb árakat. A limuzin tölgy inkább konyak, armagnac, sherry és whisky érlelésére alkalmas.
A francia tölgy nagyon népszerű a tölgyben érlelt prémium borok körében. Aromás vegyületeket finomabban ad hozzá, mint más tölgyfajtákhoz. A Pinot Noir és a Chardonnay ideális a francia tölgyhez, mert könnyebben "szívja fel" az ízeket, mint más fajták (például a Cabernet Sauvignon).
amerikai tölgy
Amerikában sokféle tölgy létezik, de az amerikai fehér tölgyből (Quercus alba) bort készítenek. A Quercus alba az Egyesült Államok keleti részén nő, és általában Missouriban található. A hordókat főként a Bourbon ipar számára gyártják. A kereslet miatt a whisky-gyártók erdőkkel rendelkeznek az Egyesült Államokban. Az amerikai tölgyet általában kevésbé kívánatos boroshordókban használni, de vannak kivételek.
Az amerikai tölgy sok ízt ad hozzá. A borszakértők az amerikai tölgy ízét gyakran kókusz és vaníliaként írják le. Egy biztos, hogy durvábbá teszi a tiszta, gyümölcsös újvilági borokat. Az amerikai tölgy használatát támogató amerikai borászok közé tartozik például a Silver Oak és az 5 Star Cellars.
Magyar tölgy / Kelet-európai tölgy
A magyar és kelet-európai tölgy a francia tölgyfajtával (Quercus robur) megegyezik. Egyre több kelet-európai tölgyfahordót használnak a pincészetekben tölgyfa bor készítésére. Népszerű hordók készítésére, mert feltűnően hasonlít a francia tölgyre, de sokkal kevesebbe kerül.
A magyar és kelet-európai tölgyet sokan használják olyan teljes fajtákhoz, mint a Malbec és a Petite Verdot. Úgy gondolják, hogy a borok elég erősek ahhoz, hogy "ellenálljanak" a gazdagabb diós ízeknek, amelyeket a fa kölcsönöz a kész bornak. Az európai tölgyet általában az amerikai és a francia tölgy között tartják számon.
A tölgyfahordók bortárolásra való használata ökológiai, mivel az erdők megújuló erőforrások. A minőségi fából készült tölgyfahordók akár 100 évig is használhatók. Az első 2-3 használat után a tölgyfahordó abbahagyja a bor ízesítését, és "semlegesnek" minősül.
Válasszon egy kézzel készített tölgyfa hordót kínálatunkból.
Miért válasszunk kézzel készített tölgyfa asztalt?
Tölgy étkezőasztal
Az asztal az egyik legfontosabb bútor otthonunkban. Családi összejöveteleket, baráti találkozókat tartanak nála. Az asztal gyártásához felhasznált tölgyfa a két legfontosabb funkció teljesítését biztosítja. Hasznos és esztétikus. Fedezze fel a tölgyfa étkezőasztalt.
Miért válasszon kézzel készített tölgyfa asztalt?
- tömör tölgyfa nagy ellenállása
- hosszú élettartam a minőségi feldolgozásnak köszönhetően
- az asztalosok munkája biztosítja a tökéletes kivitelezést
- időtlen dizájn
- lehetséges egyedi gyártás
A tölgyfából készült asztal természetes alapanyagokból készül, és tökéletesen illeszkedik a konyhába vagy a nappaliba. A masszív, nehéz és tartós konstrukció rendkívüli tartósságot garantál. Az asztal hosszú évekig örömet okoz a szemünknek, anélkül, hogy elveszítené egyedi, egyszerű és gyönyörű formáját. Rendkívüli gondossággal készült, mely asztalosaink kemény munkájának eredménye.
Az asztallapok tömör tölgyfából készültek, 4 cm vastagságú és kb. 12-15 cm.
Egyedi tölgyfa étkezőasztal
Erő, tartósság, minőség és időtlen dizájn. Ezek közé tartoznak az étkezőasztalaink. Kollekciónk étkezőasztalai első osztályú tömör tölgyből készülnek és a legmodernebb technológiával dolgozzák fel. Ha nem találja kínálatunkban a kívánt dizájnt vagy méretet, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk. Az asztalt mi elkészítjük Önnek, hogy megmérje, mert minden asztal kézzel készül, a megrendelő egyedi igényei szerint.
Legkeresettebb árnyalatunk a tölgyfa természetes, természetes megjelenése.
Asztalaink színét azonban a felületkezelés is befolyásolhatja. Az asztal kívánt színének eléréséhez az Osmo márka kemény színű viaszolajait használjuk.
Tölgyfahordók: A hagyomány és az íz bájos története
Képzelje el egy hangulatos borospince félhomályát, ahol a fa, a bor és a történelem illata lebeg a levegőben. Itt, a szőlőültetvények és szeszfőzdék szívében kezdődik a tölgyfahordók története – gyönyörű fahordók, amelyeket évszázadok óta használnak a legjobb szeszes italok és borok érlelésére.
A tölgyfahordók nem csak italok tárolására szolgáló edények. Műalkotásról van szó, melyet egy tapasztalt, sok éves tapasztalattal és szakértelemmel megáldott kádár hoz létre aprólékos odafigyeléssel. Minden hordó egyedi, kézműves szeretettel és eltökéltséggel, hogy a természet legjavát hozza minden korty borba vagy whiskybe.
A fa és az érlelés titka
De miért tölgy? A tölgyfa erősségéről ismert, de arról is, hogy kis mennyiségű levegőt enged be, ami lehetővé teszi az ital finom érlelését. Minden alkalommal, amikor megérinti a bort vagy a szeszes italt, a fa és összetevői lassan feloldódnak, és ízek és aromák megismételhetetlen palettáját alkotják. Minden hordóban töltött év új ízrétegeket jelent – lágy vanília tónusok, karamell, pirítós, fahéj vagy egy csipetnyi csokoládé.
A fahordók nem csak az íz mélységét és összetettségét, hanem időt is hoznak. Ugyanaz az idő, amit a kádár egykor a megalkotásának szentelt, hogy ma felfedje minden egyes pohárban azt a varázslatot, amelyet oly gyakran keresünk. Ha ivott már tölgyfahordóból, ismeri az érzést – olyan, mintha valami ősi és nemeshez érne.
Romantika egy csipetnyi eleganciával
Képzelje el, hogy egy elegáns tölgyfahordó, tele aranyborral vagy konyakkal, hogyan áll az asztalán. A figyelem középpontjába és a jó ízlés szimbólumává válik. A hordó kinyitása nem csak egy pillanat, hanem egy rituálé. Ez az egyes gyártók által végzett odafigyelés ünnepe, valamint egy lehetőség, hogy egyedi élményt teremtsünk Önnek és vendégeinek.
A belső tér újjáélesztésére azonban egy tölgyfahordót is használhat. Képzelje el, hogy a dekoráció részeként használja – egy kisasztal a nappaliban, egy állvány a növények számára, vagy akár egy eredeti minibár. A tölgy szépsége és szerkezete varázst és egyedi karaktert kölcsönöz a térnek.
Storit mesélő hordók
Tehát ha valami különlegesre vágyik – akár borkincséhez, akár ajándékba valakinek, aki értékeli a minőséget és a hagyományokat – a tölgyfahordó a megfelelő választás. Ez a természet és a kézművesség, az elegancia és a kecses kombinációja. Minden hordó nemcsak a fa történetét hordozza, amely évtizedekig állt az erdő csendjében, hanem az italod történetét is, amely lassan érlelődik benne.
Kényeztesse magát ezzel a szépséggel – akár tárolás céljából, akár a történelem darabjaként közvetlenül otthonában. Nemcsak egyedi ízélményt hoz neked, hanem olyan bájt és hangulatot is, amely minden alkalmat egy kis ünnepléssé varázsol.
Tölgyfa hordók – több, mint egy konténer. Meghívás a szenvedély és a hagyomány világába.